14.6.08

EURO 2008 - Mandoline, T2 in Holandci

V četrtek mi je končno uspelo zamuditi kakšno tekmo evropskega prvenstva. Razlog je bil koncert Glasba Evropske Unije v izvedbi orkestra Mandolina Ljubljana pod taktirko Andreja Zupana v Ljubljanski Filharmoniji. Sodelavec je namreč član orkestra in nam je priskrbel karte v drugi vrsti, tako da sva se z boljšo polovico odločila za ne-nogometni večer. Brez sramu priznam, da nisem nikakršen ultra poznavalec glasbe, mandoline in mandole sploh ne ločim med sabo, ampak vseeno mi je bil koncert nadvse všeč. Moč mandolin, da so lahko tako nežne, kot iskrivaein tudi pompozne je res navdušujoča.

Sodelavec Jerch v samem centru, z/ob mandočelu. Slikano z iPhone-om.

No, če sem čisto pošten, prvotni načrt ni bil, da se popolnoma odpovem nogometu. Glede na to, da se je koncert začel pol osmih, sem računal na to, da mi bo uspelo uloviti prvi polčas prve tekme in drugi polčas druge ob povratku s koncerta. Račun brez krčmarja. Najprej se je zavlekel službeni sestanek, tako da smo na koncert rahlo zamudili, za nameček a so sledili (ponovni) problemi s T2 televizijo. Enkrat na mesec preprosto Internet in televizija ne delujeta. Sledi mukotrpno klicanje na tehnični oddelek T2, še bolj mukotrpno prepričevanje, da 'ja, sem prav priklopil kable, sem absolvent računalništva, vedno grem najprej kable preverit, ja, kar naenkrat ne dela več, ja, utripa lučka, res je, o, kar nekaj ste pritisnili pa je začelo spet delat, bejž no bejž...' V četrtek zvečer/petek zjutraj pa se tehničnega oddelka sploh ni dalo priklicati. Ali so vsi gledali nogomet, ali pa preveč ljudi v Ljubljani ni moralo gledati nogometa. Samo zaradi obupne tehnične podpore se ne bi še enkrat odločil za T2, kljub ugodni ceni.

O nogometu torej ni bilo govora, tudi o kakšnem zakasnjenem prenosu ne. Za intermezzo sem tako pogledal tretjo tekmo NBA finala med Los Angeles Lakersi in Boston Celticsi. Sam sem Lakers fan že odkar sem prvič slišal za eN-Be-A, ampak po izgubljeni četrti tekmi in zaostanku v zmagah 1-3, kaže dokaj klavrno za nov naslov prvaka. No, po drugi strani, vsaj nisem stavil dva miljona dolarjev ($2,000,000) na zmago Lakersev, tako kot naj bi to baje storil profesionalni poker igralec Phil Ivey.

Marsikdo je ob zmagi Lakersov v tretji tekmi prvič videl Iveya (sredi WSOP turnirja), ki ne skriva emocij. Slika via Tao of poker.

Včeraj pa se je življenje že vrnilo na običajna pota in nogomet je kljub rahli nejevolji ženskega spola spet zavzel pozornost v večernih urah. In to s kakšnima tekmama!

SKUPINA C

Italija in Romunija

Pričakoval sem gladko zmago Italijanov, ampak sedaj se bom moral počasi pridružiti mnenju Italijanske javnosti, da Donadoni ni dovolj dober za Azzure. Ekipa je sicer kvalitetno zastavljena in sama igra je na trenutke lepša kot kdajkoli prej, ampak manjka zmagovalni duh. Italija ni več neusmiljen nasprotnik, ki bo tako ali drugače (celo raje drugače) zmagal in se boril do 93. minute in še par sekund več. Včeraj so bili zadovoljni s točko proti Romunom. Italijani zadovoljni s točko proti Romunom, ko pa je praktično štela le zmaga. A se vam ne sliši to čudno, kljub samem poteku na igrišču in ubranjeni enajstmetrovki? Igra je bila prvo tekmo povsem zadovoljiva in preprosto bi morali včeraj stopiti na igrišče z isto postavo in razbiti Romune. Tako pa so iskali krivce v kapetanskem traku in določenih igralcih in moja napoved se malce spreminja, mislim da jim zadnji krog ne bo uspelo.

Francija in Nizozemska

Ne vem kje naj začnem, s hvaljenjem tulipanov ali s pljuvanjem po Domenechu. Oboje sem storil že po prvih tekmah skupine C, tako da moram sedaj poseči že po presežnikih v obeh primerih. Nizozemci (Holandci po dr. Verdeniku) so pokazali poleg fantastične igre predvsem zmagovalni duh, ki je manjkal že vse tja od EP 1988. Kvaliteto in tehniko so tako ali tako imeli vedno, ampak za sposobnost, da stopijo na plin takrat ko je to potrebno in nasprotniku spodrežejo krila, moramo pa nedvomno pohvaliti van Bastna. Težko bi izpostavil enega samega igralca, recimo da si to še najbolj zasluži de Jong, saj je bil gospodar na svoji polovici in po nizozemski desni strani so Francozi lahko samo sanjali o zadetku. Francozi pa joj, prejoj. Ne vem zakaj ni Domenech poslal na igrišče kar povsem drugih 11 igralcev kot prvo tekmo. To bi bila idealna rešitev. Benzema, ki je bil eden redkih opaznih na prvi tekmi je sedel. Malouda, ki je imel včeraj željo in sposobnost proti hitrim nizozemcih, je bil proti koncu tekme zamenjan. Upam, da izgubijo še zadnjo tekmo in se poslovijo (od Domenecha, predvsem). Sidney Govou z desetko na hrbtu. Jao, pa človek že misli, da je videl vse, kar se da...

Danes na sporedu
SKUPINA D

Švedska:Španija
Grčija:Rusija

Moja napoved
Švedska:Španija - 1:2 (a nevarnejši Švedi)
Grčija:Rusija - 0:1


2 komentarja:

Unknown pravi ...

Domenech se mi je že od nekdaj zdel sumljiv, pa kot kaže je bilo osebnost Zidana dovolj, da je privlekel francoze do finala SP. Edina svetla točka Domenech-a je odkritje Ribery-a, ko ga dejansko nogometni svet še ni poznal. Ampak postava s katero igra na tem prvenstvu...Povsem se zadevam, da je za zmago na velikih turnirjih treba imeti izkušene igralce, ampak to vseeno ne pomeni SAMO izkušene igralce! Mogoče me bo pri naslednjih besedah malce vodila navijaška strast do Arsenal-a, ampak kje je ne desnem boku Sagna (niti vpoklica ni dobil)? Tam gledamo Willya Sagnola, ki ima "preveč" izkušenj. Flamini sicer sedi na klopi, ampak v primerjavi z "izkušenim" Makelele-jem...Letošnje predstave Flaminija bi morale biti dovolj za bolj opazno vlogo v reprezentanci (če so bile dovolj opazne za Milan...). Pa tudi Henry. Na koncu je pokazal, da svojih tehničnih sposobnosti ni izgubil (lep gol ni kej), a kaj, ko se mi zdi da se je povsem izgubil nekje med Barceloninim letošnjim povprečjem in samovšečnostjo. Na takih tekmah se je potrebno boriti ne pa šminkirat. In Henry se je všasih znal boriti (zgolj za primerjavo, kdor se še spomne njegove igre na finalu LP v Parizu in včerajšnje šminkiranje...). Benzema očitno željan dokazovanja na veliki sceni (nekateri so ga pred tem prvenstvom videli kot igralca ki bo eksplodiral na veliki sceni), pa sedi...Pred njim sta včeraj možnost dobila tudi Gomis in Anelka. Na tekmi proti Italijanom pa se bo vrnil še Vieira....In nevem zakaj bom tiho upal da bo pravici zadoščeno in bodo nasproti Špancev v 1/4 finalu stali Romuni.

Hermitko pravi ...

Matr. Prvo tekmo si že zadel :) Za drugo pa tud dobr zgleda po polčasu.