24.11.07

Črne ovce

Nekaj dni nazaj je Brazilec Edmilson, igralec španske Barcelone, v intervjuju za športni časopis Marca presenetil javnost s priznanjem, da v slačilnici španskega giganta ne štima vse tako, kot bi moralo in da ima virtuoz Ronaldinho osebne probleme. Pravzaprav ni Edmilson v bistvu presenetil nikogar, le na glas je povedal to, o čemer se šušlja že več kot leto dni. Nizozemski strateg Rijkaard je izgubil magijo in slačilnico.
Privrženci madridskega Reala se le privoščljivo nasmihamo. Been there, done that... Real je imel na kolenih celoten svet, a ko je Perez pomagal k razdoru slačilnice in formiranju taborov, se je magija izgubila. Edmilson je lepo izpostavil problem: "Spominjam se tekme v polfinalu Lige Prvakov proti Milanu, Guily je pazil na Serginha in je moral opraviti kup šprintov po 60 metrov, končal je povsem crknjen, a vendar je bil to pomembno žrtvovanje za ekipo." Če ste se spraševali, Guily je bil letos prodan v italijansko Romo. Podobno kot Claude Makélélé, človek, ki je vsako tekmo umrl na igrišču za beli dres, pa je bil nato ob zahtevanju povišanja plače praktično izgnan iz kluba.
Real je zaradi takih stvari posredno izgubil najbrž najboljšega vezista na svetu, iz krize pa se je pobral šele lani, ko je prišel človek, ki si je upal postaviti igralce, ki so ekipi bolj škodili, kot koristili, na prag. Šele lani pozimi je Real prodal Ronalda in tako storil še zadnjo stvar, ki je manjkala pri rekonstrukciji ekipe. Capellu se lahko očita veliko stvari, ampak dejstvo je, da je storil mogoče še največje možno delo - počistil je slačilnico. Takoj po odhodu je neznani vir od znotraj povedal novinarjem: "Končno nihče ne zamuja in se lahko normalno trenira..."
Barcelona ima še stvari v svojih rokah, ampak bo morala v zimskem premoru ukrepati. Ronaldinho ima trenutno še vedno ime in visoko kotira na trgu, Milan si briše sline že zadnjih nekaj let, sedaj vse kaže, da bi se v borbo zelo resno utegnil vmešati tudi londonski Chelsea. Vsaka zgodba se mora nekje končati in Barca bo morala izbrati - ali se poslovi Ronaldinho, ali pa malce kasneje Eto'o, Rijkaard in mogoče še kdo.
Kako že, kdor se zadnji smeje...?

1 komentar:

Unknown pravi ...

Imeti v slačilnici 5 igralcev, ki povprečno zaslužijo po 8. miljonov Eurov na leto, in mislijo, da se ves nogometni svet vrti samo okrog njih, je fatalno, pogubno in usekano.
Nogomet je igra logike, srca, medsebojne povezanosti, PREDANOSTI EKIPI, in (nogometne) HIERARHIJE. In tisti trenutek, ko se poruši ravnovesje hierarhije znotraj ekipe, je konec rezultatov. Zato je dandanes trener pravzaprav skorajda vse kaj drugega, kot pa trener. V prvi vrsti je trener psiholog. Terapevt. Diplomat. Išče ravnovesja znotraj ekipe, ustvarja vzdušje, povezuje posameznike v celoto.

Zakaj je tako malo res dobrih trenerjev? Ker je tako težko najti nekoga, ki združuje vse to v celoto.

Sam si kot sinonim dobrega trenerja vedno prikličem v spomin Srečka Katanca(ne glede na to, kaj se je zgodilo na koncu). Tudi seveda zaradi fenomenalnih rezultatov- a predvsem zaradi tega, ker je uspel 20 igralcev povezati v celoto- in še bolj, ker je uspel luzerje prepričat, da se da in da se zmore tudi proti boljšim. Vliv jim je prepričanje. And that's what this is all about...