19.4.07

Nisi še v šoli, Vera?

Za uvod si preberite najprej Crnkovičev zapis o verouku v šolah, nato pa še kontraktivno mnenje na blogu "Kontra!". Razpravljanja o krščanski veri so sicer vedno zelo delikatna, saj se običajno končajo z zavihanimi nosovi pripadnikov določene (ne)verske skupine, ampak bom vseeno dodal svoja dva centa1.
Moje mnenje je ravno nekje vmes med obema. Sem liberalen, strpen ateist2, tako da mi je Kontrino! stališče o pravljicah malce preostro. Se pa nikakor ne strinjam s Crnkovičem, da ne bi drugih ver spustil v šolo, ker je pač na našem področju dominantno krščanstvo. Gre za verouk. Verouk, ne Kristjanouk. Jasno, naj bo 80% krščanstva, ampak ostalo pa vseeno namenjeno drugim veram. Osebno ne namreč najbolj skrbi naslednja stvar. Upam, da bi/bodo verouk poučevali učitelji, ne pa župniki. Nočem namreč, da bi mojemu otroku nekdo resno predaval: "Bog je ustvaril svet, itd." Edina sprejemljiva verzija je "Krščanska vera verjame, da je svet ustvaril Bog." Gre namreč za verovanja, ne pa za dejstva, ki bi jih lahko enačili z zgodovinskimi, fizikalnimi in ostalimi, dokazanimi, dognanji. Torej naj bo verouk predstavitev vere kot take in pa recimo povabilo k zunanjim verskim aktivnostim. V nobenem primeru pa ne bi pustil, da bi bil verouk uporabljan za pumpanje otrok in umetno popravljanje vse bolj padajočega števila mladih vernikov. In ravno zato bi moralo nekje na koncu slediti tudi: "Poleg krščanskega poznamo še nekaj drugih svetovnih verovanj, na primer..." Le tako lahko otroke nečesa naučimo.
Sem pa načeloma še vedno proti temu, da bi bil v šoli res uveden verouk. Gre za stvar, ki je bolj družinske narave. Tisti starši, ki so vzgojeni v krščanskem duhu, bodo svoje otroke tako ali tako krstili in poslali k nauku, ostali pa imajo pravico otroke vzgajati po svoje. Če bi bilo po moje, bi bilo otroke tako ali tako prepovedano krstiti preden dopolnijo vsaj kakih 8, 9 let in se lahko tudi sami odločijo. Pa naj bo to zaradi dobre predstavitve s strani staršev, šole ali pa le zaradi prijateljev. "Če froc hoče, pa naj gre" - in obratno - "če noče, ga ne bomo silili." Živimo pač v neki sodobni, liberalni družbi, kjer bi moralo biti vsem jasno, da "vera" ni enako "resnica". Nimam čisto nič proti veri, ravno obratno. Če nekomu določeno verovanje pomaga pri premagovanju ovir, pa naj si bo to verovanje v Boga ali pa v majhne modre kamenčke, potem je to odlična stvar. Ljudje smo pač čustveno labilna bitja in včasih potrebujemo neko oporo. Če je ne dobimo pri starših ali prijateljih, se imamo pač možnost pogovarjati z majhnimi modrimi kamenčki. Moti me pa to, da poznam veliko ljudi, ki hodijo k maši zato, ker: "itak ne verjamem, sam pač, da tastari niso tečni. Do birme sem hodil skoz, da sem pobral darila, zdej pa pač kadar moram..." Halo? A sem samo jaz, ali je namen v tem primeru res malo zgrešen?
Imam (precej) mlajšega brata, ki je prišel nekega dne iz šole in povedal: "Sošolec mi je rekel, da bom šel v pekel, ker nisem veren." Absurdno smešno, ampak 8 let starega otroka to lahko še kako prizadane. Kako lahko določeni starši sploh dopustijo kaj takega? Mama ga je nato poslala s prijateljem k verouku, ter ga tudi peljala k maši, da pač vidi, kako vse to izgleda. Zdržal je natančno 15 minut, nato pa povedal, da mu je strašno dolgčas in da bi raje šel domov. Krščanstvo v taki zastareli obliki tako ali tako ni sposobno tekmovati z računalniki in televizijo. Namesto pa da bi se malce otresli teh starodavnih okov in prezračili vse skupaj, ter na nove načine3 poizkusili privabiti otroke, je jasno veliko lažje lobirati z veroukom v šoli.
Še ena anekdota. Ko sem bil jaz star 8 let, sem bil noro zaljubljen v (še vedno) fantastično deklico. Takratni najboljši prijatelj pa mi je takoj vrgel pod nos, da ima on "več šans, ker je krščen in se bo lahko cerkveno poročil." Absurdno smešno, ampak zanimivo je, da mi je mama ravno pred kakim tednom omenila, da ji je malce žal, ker me ni krstila, in to ravno zaradi dotičnega razloga. V smehu sem jo takoj pomiril, da sem ji še kako hvaležen, ker mi je pustila povsem odprte možnosti. Če bo deklica mojih sanj resnično hotela cerkveno poroko, bom pač potrpel in opravil tiste litanije, mar ne?

  • 1. A ni fajn, ko lahko sedaj, s prihodom evra, končno legitimno uporabljamo frazo "moja 2 centa". Za eksplanacijo, gre za izražanje dejstva, da je mnenje osebno, skromno, vredno le nekaj malega. Zanimivo, izhaja iz pokra, oziroma kvartopirstva nasploh in izraža analogijo med vstopanjem v igro in vstopanjem v pogovor. Bom pa na temo krščanstva zagotovo izdal še kakšen cent. Že nekaj časa imam v glavi moje videnje na razvoj te vere...

  • 2. Mama je vzgojena v krščanskem duhu, a gre k maši le za največje praznike, ter vsake toliko časa, kadar ji pač zapaše. Fotr je krščen, v vojski pa je pod prisilo "zavrgel" vero in nato vse skupaj postavil nekam v kot in se ne zmeni kaj dosti za neracionalne stvari. Jaz liberalno nisem bil krščen, za kar jima bom večno hvaležen.

  • 3.Petje in zvoki kitare ali klavirja pri maši, to je to! Američani, Španci, pa najbrž še kdo... Ne pa duhamorno nakladanje. So izjeme, se strinjam, ampak kolikor vem, se jih ogromno nato kazensko pošilja po župnijah.


  • 16 komentarjev:

    Anonimni pravi ...

    Vsekakor tema, vredna diskusije. Ker me to okence, v katerem pišem odgovor, utesnjuje in ker je že pozno, samo nekaj besed, kaj več pa napišem kdaj drugič. Pa še Crnkoviča in Kontro moram prej prebrati.

    "Petje in zvoki kitare ali klavirja pri maši, to je to! Američani, Španci, pa najbrž še kdo... Ne pa duhamorno nakladanje. So izjeme, se strinjam, ampak kolikor vem, se jih ogromno nato kazensko pošilja po župnijah, " praviš.
    Poudaril bi, da so izjeme. Ne vem od kot ti ideja, da je bil kdo kazensko premeščen, ker je v bogoslužje uvedel zvoke kitar ali klavirja. Jaz takega primera ne poznam.
    Pod duhamorno nakladanje verjetno razumeš dolgočasne ali predolge pridige. Nekateri duhovniki so spretni govorniki, drugi ne. Greš pač k maši tja, kjer te pridiga nagovori in te duhovno obogati, ne pa ti duha zamori. Če pa te možnosti nimaš, pa tistih nekaj minut potrpiš, saj k maši tako ne prideš (samo) zaradi pridige. Itak pa se pridiga samo ob nedeljah in praznikih.

    Če bi bilo po moje, bi bilo otroke tako ali tako prepovedano krstiti preden dopolnijo vsaj kakih 8, 9 let in se lahko tudi sami odločijo.
    Kot kristjan imam pravico in dolžnost, da dam svojega otroka krstiti in mu posredujem svojo vero ter vrednote. Ko bo dovolj star, se bo itak lahko sam odločil, da neha živeti krščansko življenje ali se celo izpiše iz Cerkve. Za nas kristjane je to tako naravno, kot je zate naravno to, da boš svojega otroka naučil govoriti slovensko, skrbel za to, da se bo umival in ga boš vpisal v osnovno šolo. Ali boš morda počakal do njegovega 8., morda 9. leta, pa naj se takrat sam odloči, če se želi naučiti slovensko in ne morda francosko, če se želi umivati in hoditi v šolo?

    Anonimni pravi ...

    Zanimiv prispevek, res :)

    Sicer se izpovedujem za verno in tudi verjamem v dolocene stvari, ki jih oznanja Cerkev, oz. bom rekla raje Sveto pismo, ker Cerkev si zavoljo lastnega monopola zmislila se kup stvari, ki jih seveda uci pri verouku in oznanja pri obredih in ki sploh niso zapisane v Pismu. K masi pa priznam, ne hodim. Sem hodila do birme in se dlje, tam nekje do 2. letnika, potem pa sem cedalje bolj zacela ugotavljati da to ni to. Razkurilo me je recimo, ko je bil referendum o zenskah (za umetno oploditev) in so nasi skofje napisali pismo, v katerem so zapisali: "Ce ste Kristjani, obkrozite proti." Pa dobro, naj jim bo, ce ze cutijo potrebo da se vmesavajo v politiko. razjezil me je tudi cel kup drugih stvari, ampak to veliko noc, ko sem bila na zadnje pri masi, je mera dosegla vrh. Mislim, da ne bom sla tja nikoli vec in ne glede na to, kaj verujem, se v tem trenutku nimam niti najmanjsega namena kdajkoli cerkveno porocit. Pa ce se vsa zlahta postavi na glavo (kar se seveda bi).

    Glede verouka, ki je tudi dejanska tema:
    Navkljub vsem prepricanjem, ki sem jih kdajkoli imela in tudi ko sem se redno hodila v cerkev, sem bila vedno proti temu, da bi se verouk uvedel kot predmet. V devetletki obstaja izbrirni predmet verstva in etika, vsaj kolikor sem seznanjena, ki se mi zdi cisto dovolj. Ce bi kdaj uvedli krscanski verouk, potem naj uvedejo tudi islamskega, pa za pravoslavne, protestante in vse ostale sekte, katerim bi lahko pripadali otroci. Verouk v solo pac ne sodi. Naj bo pred poukom ali po pouku in naj si kateheti in zupniki sami delajo red. Kolikor se spomnim nasega verouka, je imel gospod zupnik kar precejsnje tezave, da je lahko kaksno rekel. Mogoce, ker je bilo vse skupaj res dolgocasno... To, kaksen uspeh doseze otrok pri verouku in se vpise v veroucni izkaz, v danasnjem svetu pac bore malo steje. To je po moje tudi eden izmed razlogov, zakaj se tako trudijo spraviti ga v sole. ce bi vplival na dejanski uspeh... oh kako bi bili otroci pridni. Kaksno zanimanje za vero bi se povajilo naenkrat. Koliko vec denarja bi Cerkev lahko pobrala... hmja, se vam ze kaj cedijo sline :)?

    Za konec pa se dogodek iz nase fare :) Moja mama je uciteljica, ateist in je bila v cerkvi samo ob kaksni poroki ali pogrebu. Pa seveda na vseh obredih svojih otrok (niso bili izvedeni na njeno zeljo, nama je pa dala proste roke glede tega). Se pa precej dobro razume z nasim zupnikom, ker je le ta zgruntal, da ne bo nikamor prisel, ce jo bo gnjavil :) Seveda moja mama zagovarja red in ji gre tudi na zivce, da frocovje pri verouku nori... Tako jih je lepega dne nahrulila in naslednjic so bili otroci pri verouku cisto zares pridni in tihi. No, izjava nasega zupnika je potem sla nekako v takem smislu, da naj bi moja mama otroke pred vsakim veroukom opomnila naj bodo pridni... Ocito si sam res ni sposoben narediti reda :) kot tudi ne vecina drugih...

    Shkarpyan pravi ...

    @klemen: res je, vsak ima pravico vzgajati otroke, tako kot želi, na srečo (ali pa včasih tudi na žalost). Tisto sem dodal bolj kot dodatno, zanima me bolj kaj meniš o verouku v šolah...

    @marilla: Končno si se podpisala :P Dober komentar, pač v RKC marsikaj ne štima, če smo pošteni...

    Anonimni pravi ...

    Problem "sekularnega" učitelja verskega pouka je v tem, da nobeden ne more zagotoviti ali preprečiti, da le-ta ne pripada določeni verski skupnosti in je s tem pristranski. Niso samo teologi verni.

    Učitelju daje kruh država, ki naj bi sledila ustavnim določilom o enakopravnosti vseh ver.. Zato je tisto govorjenje o 80 procentih poučevanja krščanstva neustavno in absurdno. Slovenija nima nobene državne religije!

    V svojem prispevku si izpostavil enega ključnih problemov verske vzgoje. Gre namreč za hujskanje v stilu "Ti si naš" in "ti nisi naš", ki ima lahko v otroštvu usodne posledice za nadaljnji osebnostni razvoj.

    Mišel pravi ...

    Sami antikristi!!!
    Zavrtite si komad od Era - Ameno. To je evfonija! :)
    Ne, ne ... zdaj pa resno: Shkarypan se kar strinjam s teboj. In ravno oni dan me je Katja vprašala, če bova najine otroke krstila in vozila v cerkev ... Gladko sem ji povedal, da če bodo hoteli hodit, potem jih bova sevefda k temu spodbujala. Sledilo je podvprašanje: kdaj pa jih bova prvič peljala k maši? Jah, takrat, ko ne bodo več jokali ... :)

    In še nekaj: na živce mi gredo stare sivke, ki pobožno sedijo v prvih vrstah in ponižno molijo ... popoldne jih je pa sama zloba.

    Pa še to: z bratom sva jih nekakrat fasala s torbico, ker sva klepetala. Še danes ne pogledam tiste sivke ...

    Anonimni pravi ...

    Z vsemi vami se načeloma strinjam. Zato o tej temi ne bi izgubljal preveč besed. Bi pa mogoče pripomnil nekaj čisto drugega, nekaj kar že dolgo časa opažam. Namreč, "trend" verujočih ljudi narašča, a "pocrkvenjenja" (moja izumetnina, o ljudeh, ki so redni obiskovalci cerkvenih prostorov) vsaj v mojih krajih drastično pada. Ni to ironično?:P
    Moje mnenje je pač takšno, da cerkev ogromno ljudi izgublja in izgubi, ravno v vseh teh raznih vmešavanjih v javne sfere. Milo rečeno, sami sebi nagajajo.

    Sam sicer verujem v različne pozitivne energije, in se nikakor nimam za pripadnika RKC, imam pa se za vernega človeka. Nekajkrat sem sicer bil v cerkvi, a sem se počutil grozno slabo. Vem, da ne spadam tja.

    Zato je moja misel sledeča; Kdor želi- naj, a izbira mora biti prosta. Zato naj verouk ostane izven šolskega programa.
    Sem pa zato, da se uvede nekakšna predstavitev vseh ver oz. religij v šoli, a pod enotnim predmetom in naslovom.

    Anonimni pravi ...

    Moti me pa to, da poznam veliko ljudi, ki hodijo k maši zato, ker: "itak ne verjamem, sam pač, da tastari niso tečni. Do birme sem hodil skoz, da sem pobral darila, zdej pa pač kadar moram..." Halo? A sem samo jaz, ali je namen v tem primeru res malo zgrešen?


    Če bo deklica mojih sanj resnično hotela cerkveno poroko, bom pač potrpel in opravil tiste litanije, mar ne?


    Moti me samo to. A sem samo jaz, ali je namen v tem primeru res malo zgrešen?

    Anonimni pravi ...

    JJ Watt Women's Jersey

    Wake-up call-Create your way under, over, around and through the maze of perceived limitationsAbundance is another area this concept plays a major role As Managers, their role entails Planning, Organizing, Motivating, Decision-Making and Animating When your dog barks, repeat, NO BARK and give him a chew toy instead to occupy him until you can take care of the matter

    Brian Urlacher Limited Jersey

    Peoples fears to do a partnership business coz bad history, It is also true that two minds can work much better than one (but only when both intellect matches as a blue print) Just when you believed having a puppy was simpler than an infant, he'll learn to pull those cupboard doors open! Think about installing locks or "child-proof" devicesMany of you may have at least come to believe that this is true for overt behaviors, but still struggle with applying it to thoughts

    NFL J.J. Watt Jersey

    Anonimni pravi ...

    top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]casino bonus[/url] brake the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]casino las vegas[/url] autonomous no deposit reward at the best [url=http://www.baywatchcasino.com/]online casinos
    [/url].

    Anonimni pravi ...


    [url=http://shenenmaoyi.skyrock.com/3133746442-Biosak-Aide-a-reduire-la-charge-de-sacs-a-ordures-en-plastique-sur-les.html][b]sac longchamp[/b][/url]
    [url=http://en.netlog.com/shensacen/blog/blogid=15635467][b]sac longchamp[/b][/url]
    [url=http://shensacens.smartlog.dk/fabriqu-s---la-main-et-diff-rents-bracelets-de-commerce--quitable-pour-les-dames-est-vraiment-un-moyen-par-lequel-les-petits-pour-redresser-le-montant-total-post1246895][b]sac longchamp[/b][/url]
    [url=http://www.flixya.com/blog/5114836/Localisation-Le-sac-main-parfait-Unique][b]sac longchamp[/b][/url]
    [url=http://shenenmaoyis.smartlog.dk/obtenez-sacs---main--l-gants-artisanaux-post1250514][b]sac longchamp[/b][/url]

    Anonimni pravi ...

    8vHnv cheap ghd
    tEdk ugg boots on sale
    jKgp michael kors sale
    7uMfd GHD Hair Straightener
    2nPmh burberry outlet
    7pKps ugg australia
    6bFit ghd hair straighteners
    3aAzx louis vuitton bags
    7rOsh michael kors purses
    8uCeq ghd hair straightener
    1vUtx ugg boots
    5iUjs nfl jerseys
    9aJlh michael kors outlet online
    5sTwg ghd france
    2vBrr cheap uggs

    Anonimni pravi ...

    bBih ghd hair straighteners
    cPwz ugg boots sale uk
    lNsy michael kors outlet
    9xVgi GHD
    0mIsg burberry store
    0eQyx ugg australia
    9wYmu ghd
    0jEbm discount louis vuitton
    3hNyl michael kors outlet
    0bHws ghd hair products
    9rVao ugg boots uk
    0wYzv nfl football jerseys
    4zZya michael kors outlet
    6xBxt styler ghd
    7hKce discount ugg boots

    Anonimni pravi ...

    We [url=http://www.nodepositbonus.gd]craps online[/url] be suffering with a rotund library of unqualifiedly unsolicited casino games as a replacement for you to monkey tricks right here in your browser. Whether you want to practice a mesa encounter plan or scarcely try elsewhere a insufficient modern slots before playing seeking real filthy lucre, we possess you covered. These are the exacting same games that you can with at true online casinos and you can with them all representing free.

    Anonimni pravi ...

    We know perfectly how hard it can be to find reliable information about [url=http://muachunggiatot.com/thoi-trang.html]Thoi trang nu[/url], and this can help you get rolling in the right direction. It is easy to feel like you want to stop trying when you cannot quite seem to come across vital information. There is so much information on the web, and honestly it can be quite challenging finding and knowing what you can rely on. No person has been immune to this due to the fact it is just the nature of the online world, unfortunately. The following information and facts concerning this specific topic is well known and easily referenced.

    The general difficulties of men's and women's fashion

    Both women and men could feel the difficulties of keeping their wardrobe up-to-date and in season, yet men's style usually seems a lot simpler. Of course, for both sexes, costumes and fashion options could be quite as intricate, and there are several'cool'items that could rapidly become fashion faux pas - who will say they frequently see people walking around in 70s flames? On the other side, men's fashion has a few choice things that can exist forever - which man is planning to watch out of position with a good-quality, tailored suit, for instance? Pick classic cuts, colours and materials and you'll never seem out-of-place.

    Why basic men's fashion is eternal

    The common man's suit has barely changed for over a hundred years. True, there are several types for different events, however they are all common in their search for a wise, sharp search for the wearer. The neat thing about basic style for men is that it is effortlessly elegant efficiently neat. A well-groomed gentleman can almost always appear his sharpest in a well-tailored suit, and this is a testament to the design of such apparel. A match will undoubtedly be utilized to work in several occupations due to the professional search it provides to the wearer, instilling a feeling of respect and trust. Equally a suit will be worn to several social occasions, like a tuxedo to a black-tie affair. This amazing versatility that allows matches to be utilized in nearly all situations is what gives it its timeless edge and a lasting place in men's fashion.

    Contemporary trends in classic men's fashion

    Although classic men's styles can never be replaced, it's interesting to observe that shifts in men's fashion trends have brought particular classic garments back into fashion. The popularity of vintage clothing, especially, has brought back a wide-variety of common types into men's closets, such as that of the dandy man. 'Dandy'is a term used to reference men who dress in a classic yet elegant way, placing value on appearance and working in a polished manner. This trend for nearly'over-the-top'traditional style for men is evident from events including the'Tweed Run', where men and women of all ages clothe themselves in especially Victorian-style clothing and decide to try the streets on vintage cycles - with most of the men wearing perfect mustaches! That is only one of several examples of data displaying the resurrection of such variations. There are also numerous blogs on the web which give attention to gentlemanly style - such as'The Dandy Project'and'Dandyism'- as well as entire websites such as'The Art of Manliness'dedicated to providing articles on basic men's fashion and grooming.

    In summary, whilst certain facets of basic men's style can be cut back as new trends, the basic outfits which they are based on will never fall out of fashion.

    "All it will take are a few simple clothes. And there is one key - the easier the better." - Cary Grant

    StyleGun is an online men's fashion shop with a technical angle.
    Read More: [url=http://bookmarkshut.info/blogs/106984/209360/hay-cung-chung-toi-coi-qua-cac-k]ao thoi trang nu[/url]

    Anonimni pravi ...

    buy atarax pharmacy [url=https://flavors.me/googlegavno#2c2f]cheap kamagra[/url] [url=https://flavors.me/zithromaxhere#8v9n]zithromax without prescription[/url] clomid without prescription USA avw zithromax tablets no prescription zas clomid tablets kamagra uk zithromax usa generic priligy cheap ijt

    Anonimni pravi ...

    4, [url=http://www.klonopincheaponline.com/]Klonopin's Effect On Anxiety[/url] - Klonopin's Effect On Anxiety - buy clonazepam online no prescription http://www.klonopincheaponline.com/ .