15.7.07

Eppur si muove

Naša Postojna, namreč. Iz "zabačenega sela" se počasi prebija v družbo bolj razvitih slovenskih občin. Statistične podatke lahko poiščete drugje, tu ciljam bolj na stvari, ki se neposredno tičejo prebivalcev. Postojna je pod novim županom namesto za volilne glasove dejansko začela skrbeti za mesto in rezultati so lepo vidni. Večja podpora hitro rastočim podjetjem in dobro premišljeni lokacijski načrti so rezultirali v gradnji stanovanjskih in poslovnih objektov, ter še posebej nove poslovno/obrtne cone Kazarje, ki je za sabo takoj potegnila razvojni vlakec. Naj bo Epicenter še tako "postojnski", dejstvo je, da so ljudje iz drugih krajev končno spet začeli hoditi v Postojno. Ljudje so dejansko začutili, da se stvari premikajo na boljše.
Poleg Epicentra so včeraj slavnostno otvorili "Postojnsko plažo". Na t.i. plaži je nogometno igrišče z umetno travo, igrišče za odbojko na mivki in pa velika otroška igrala. Zanima me, če jim je uspelo sredstva za igrišče še vedno povleči iz UEFA sklada, ki je nekaj let nazaj omogočil sofinancirano gradnjo igrišč z umetno travo po celi Sloveniji, po štajerskem je takorekoč vsaka osnovna šola dobila dotično igrišče, v Postojni je bilo pa vehementno zavrnjeno, češ, kdo pa še igra nogomet.

Postojnska plaža v vsem svojem sijaju. Igrala sicer še niso dokončana, upam pa da isto velja tudi za osrednji prostor. Kavčki in ležalniki na travi izgledajo odlično, lesene klopi pač ne. Upajmo, da je to le zasilna rešitev za otvoritev, ki je že tako zamujala za en teden.

Igrišči sta krasni. Da bodo le cene sprejemljive. Danes mogoče sledi test odbojkaškega, upam da se bo zvečer zbralo kaj igralcev, ki smo na "šverc" hodili igrat v bližnjo Pivko jamo.

Verjetno najlepši objekt v Postojni, sončna terasa v Epicentru, ki je včeraj dobila še pogled na plažo. A ne gre to ponavadi v obratni smeri?

Otvoritev bi bila lahko dobra, če le ne bi bila tako... postojnska. Dan je bil prekrasen, ljudje so se kljub dopustom in migracijam na morje zbrali v lepem številu, med njimi so hodile mične hostese, vzdušje pa je klasično kvaril DJ Krmpy. Niti ne bom zgubljal preveč besed, ker mi res ni jasno, kako se lahko okrog prodaja takšna katastrofa od DJ-a. Očitno dobra promocija res več šteje kot dobra glasba. Med včerajšnjim klasično neaktualnim repertoarjem sta tako dobila mesto tudi Macarena in Asereje... Katastrofa. Krmpy, naredi nam vsem uslugo in si poglej kakšno aktualno lestvico.
Gospa podžupanja je ob otvoritvi imela veliko za povedati o aktualnem športnem razvoju Postojne. Na srečo je očitno vedela, da je bolje omenjati nove športne površine in dvorane, kot pa se neposredno dotakniti nogometa. Občina namreč v zadnjih, hmmm, dvajsetih letih ni niti s prstom mignila, da bi kakorkoli pomagala razvoju nogometa. Ravno včeraj sva se z bivšim soigralcem spominjala časov, ko smo s starim kombijem in sendviči iz bližnje mini-trgovine hodili na tekme, kjer so se nam s starih dresov odlepile številke in smo bili nevoščljivi drugim ekipam, ki so imeli klubske flaške za vodo. Klub se nekako drži pokonci sam od sebe in preživi s pomočjo redkih sponzorjev in že deset let prosi za nadomestno igrišče, saj stadion v mestu ne zdrži treningov in tekem. Sramota. Na srečo ima Epic več zanimanja za najpopularnejši šport na svetu, tako da se bodo mogoče tudi tu stvari obrnile na bolje.
Še anekdota o postojnskem rivalstvu med košarko in nogometom. Moj braco se je še prej kot jaz zaljubil v nogomet in je letos že napredoval v postojnski U-10. Med gledanjem treningov me vedno nasmeji oče enega izmed nadebudnežev: "Jebemti košarko, letos so izpali, no, evo, košarko. Košarka, vse košarka. Za fuzbal pa nč. Povsod koši. Tle so dve igrišči, pa sam na enmu goli, povsod pa koši. Nova telovadnca? Spredi so sami koši. Jebemti koše, še v pisarno nej si da koš, bk neumen."

PS: Igrišče za ódbojko (tako se pač večinoma izgovarja v Postojni) na mivki uspešno stestirano. Ubahfantastiš, če bi še muzko vrteli bi bilo že skoraj popolno.

8 komentarjev:

Coprnije pravi ...

sosed čez Javornike torej... :)

Anonimni pravi ...

Košarka je tisto pravo ;)

Anonimni pravi ...

Oh, prelepa Postojna, ha? Čeprav imam ogromno sorodnikov po mamičini strani na tvojem koncu, me ni bilo v Postojni že vsaj nekaj let.

V bistvu je to zelo žalostno. Vaš konec Slovenije se meni osebno zdi daleč najlepši in najboljši. Mogoče se zdi smešno, ampak meni je Postojna bolj center Slovenije, kot mi je Ljubljana. Še posebej odkar je avtocesta in mobilnost sploh ni več nikakršen problem.
Da pa o vašem zraku, "primorskosti", domačnosti, naravi in kruhu (od mojih sorodnikov, seveda:D) sploh ne govorim...

Če samo pogledam oglase v časopisju, je očitno Vrhnika eno samo gradbišče. Logatcu se po mojih informacijah obeta isto. Potem je pa že Postojna na vrsti.

Sploh ne dvomim, da bo vaš konec čez nekaj let eno samo veliko gradbišče (čeprav je očitno že danes tako). Prišli bodo taki in drugačni ljudje, s takimi in drugačnimi profili. S seboj bodo prinesli svoje stvari, svoje navade in za vedno spremenili to postojnsko domačnost:)

Takrat vam bo- po mojem-, vsem postojnčanom, zelo žal.
Tako kot je žal ljudem mojega dela Ljubljane, da se je zgodilo to "intenzivno naseljevanje" prišlekov z vseh krajev...

Shkarpyan pravi ...

@coprnca: se mi je zdelo ful znano tvoje ime, sam mi je morala neža iz komentarjev pomagat, da sem razvozlal to uganko :] Zelo zelo dobre fotke na blogu.

@Quessoy: Ah kje, kapitalizem ga seka :]

Coprnije pravi ...

hvala... neža?

Anonimni pravi ...

Pohvalno. Sama se ze kar nekaj casa cudim napredku, ki se dogaja v Postojni. Da pa so dodali plazo, cetudi umetno, no, to pa doda bonus tocke na moji lestvici. :-)

krmpy pravi ...

Dragi avtor Shkarpyan,
Odzval se bom na tvoje pisanje o postojnski plazi pri katerem si se dotaknil tudi mojega posla.
No kot prvo naj pojasnim da kot dj ne delam nič na lastni promociji tako kot ti razlagaš celo nasprotno poizkušam se povsod čim manj pojavljati tako da ta tvoja izjava ne drži.
Kot drugo moji termini so nabito polni in se torej res dobro prodajam-kar je je predvsem zasluga moje prilagodljivosti torej če naročnik želi za otvoritev plaže stare hite(vamos a la playa,sunshine reagge,macarena....potem to tudi dobi).Vsakič ko se dogovarjam za posel nujno potrebujem informacije kaj naj bi vrtel.Še posebej sem naročike spraševal pri tem dogodku.Ker le na poglagi teh informacij se nato odločim kaj se bo vrtelo in pa tudi na kakšni opremi.Torej za otvoritev postojnske plaže je bil dogovor za starejšo glasbo(bilo je tudi nekaj novejših hitov-vsi moji nastopi so shranjeni ali kot playliste ali kot mix)in predvsem sem bil tam v vlogi animatorja-kar pomeni da je glasba preko že prej nastavljenih playlist preko kompjuterja sama šibala-brez mojega miksanja.
Odločitev naročnikov se mi niti ne zdi sporna glede na povprečno starost obiskovalcev tistega dne in tudi muzika je večini odgovarjala-no nikoli pa ne moreš zadeti 100% vseh.
Ne vem kaj bi si avtor besedila mislil o mojem delo cca.1 mesec nazaj ko sem vodil prireditev oldtimerjev ko je bila na repertoarju samo glasba 20,30,40,50 let prejšnjega stoletju-da sem čisto za luno.Ne samo moje znaje oz.spekter muzike je zelo širok in hkrati prilagodliv za različne družbe,ambiente...Tako me danes lahko vidiš vrtet muziko na neki gala otvoritvi,jutri v premorih na koncertih,v soboto na poroki že naslednji dan v elitnem klubu tam kjer je povpraševanje po mojih storitvah.
Veliko dela in sredstev je vloženo v moje delo-s tem se ukvarjam že več kot 13 let in verjemi da imam vedno pri sebi tudi najaktualnejše komade-by the way povezava ki si jo navedel je že out!!!
Tudi moja oprema sledi najmodernjšim trendom torej poleg že omenjenega kompjuterja ki ga res uporabljam samo tam kjer sem bolj povezovalec pa so v moji zbirki še 2xgramofon,več mikserjev(denon 1500,ecler...),ozvočenje in pa zdaj že kar nekaj časa tudi edina cd playerja v slo - NUMARK HDX - vse je odvisno od stila muzike,ambienta....
No za konec pa še nekaj besed našemu avtorju ki ne zbere niti toliko poguma da se podpiše pod svoj umetniški izdelek.Seveda je vsaka kritika dobrodošla vendar se pri mojem delu srečujem tako z dobronamernimi kot tudi škodoželjnimi krtitikami(nevoščljivosti je še vedno nacionalni šport)se prepričava na preprost način.Povabim te na naslednjo zabavo na plaži kjer se boš na lstne oči prepričal da ima dj Krmpy tudi veliko nove glasbe tudi take za katero mogoče še nisi slišal.(20.7 in 21.7 ni bila več starinska plaža ampak plaža 2007 no vsaj kar se muske tiče ambient pa bodo itak še zrihtali).
Lepo pozdrav in paaaaaa dj Krmpy ma te rad!!!!BE COOL

Shkarpyan pravi ...

Pa ja, Krmpy, saj si nisem naredil vtisa samo po enem vikendu. Sej že 10 let po Postojni poslušam tvojo muzko. Domnevam, da so ti za dotični dogodek rekli: "pač muzka, ki paše na plažo". Strinjam se, da sem zraven paše tudi kakšen star plažni komadič, pretiravanje pa (meni osebno) izpade neumno. Kje je bil house, glede na to, da si tako aktualen, zagotovo veš, da je trenutno funky house tista stvar, ki se vrti po Londonskih in Madridskih klubih. Kje je bila Calabria - Destination Unknown, oziroma eden izmed tisočih remiksov, glede na to, da je to poletje najbolj predvajan singl?
Meni osebno pač neka super oprema ne pomeni popolnoma nič. Obljubim pa, da prvič ko bom užival ob tvojem vrtenju muzke (animiranju, meni je pač isto) - objavim opravičilo.
Ne vem kaj smatraš kot podpis, kljub temu, da imam deloma zakrito identiteto, tri četrtine bralcev dobro ve, kdo sem.