11.9.06

Tujega nočemo, našega ne znamo

Na Kratkočasniku so se lotili teme, ki bo v prihodnosti zagotovo še burila duhove - internetna cenzura. Kot lahko preberete v njihovem zapisu, je Ministrstvo za finance poslalo dopis našim internetnim ponudnikom, naj onemogočijo podjetja, ki na našem spletnem prostoru ponujajo igre na srečo, nimajo pa ustrezne koncesije. Zadeva je bila urejena na način, ki je v slovenskem prostoru trenutno jako aktualen: če ne zmoreš konkurirati - onemogoči.

Loterija Slovenije ima v svoji ponudbi že vrsto let tudi športne stave. Pred nekaj leti so stopili v korak s časom in svoje storitve preselili tudi na splet. Porodne krče sem spremljal tudi jaz, s cimrom sva nekaj malega tudi stavila, predvsem na NBA tekme, a nato kmalu obupala. Tuje stavnice so namreč svetlobna leta pred našo. Spremljanje tekem v živo, stave v živo, single stave na vse dogodke, atraktivne kvote - vse to so lastnosti, ki jih naša loterija ne more/zna ponuditi. S prijateljem, ki je s stavami zaslužil prenekateri tolar, sva že dolgo časa nazaj razpravljala o tržni niši pri spletnih stavah na našem prostoru, ampak sva prišla do zaključka, da je tuja konkurenca premočna, poleg tega pa drži Loterija Slovenije toliko niti v rokah, da je pridobitev koncesije brez ustreznega "podmazovanja" utopija. Da bi se dalo na našem skromnem tržišču kaj zaslužiti, je zavohal tudi gigant BetAndWin, sedanji Bwin, ter med svetovnim prvenstvom v nogometu začel z intenzivno oglaševalsko kampanjo, ki se je nedvomno obrestovala. Zato ni ukrep ministrstva prav nič presenetljiv, kvečjemu pričakovan. Loterija Slovenije se je, namesto da bi storila vse, da dohiti konkurenco in s kvaliteto obdrži uporabnike, s pritiskom na ustrezne gumbe, na lahek način znebila konkurence. In stopili smo dva koraka nazaj. V skladu z zakonom, seveda.

RTV Slovenija je med že omenjenim svetovnim prvenstvom v nogometu delila svoje pravice s Kanalom A, obe televiziji pa sta bili nesposobni gledalce pritegniti z ustreznimi vsebinami, predvsem pa s kvalitetnimi komentatorji tekem. Dobro, resnici na ljubo, se je nacionalka potrudila vsaj s studiom, ki je končno prešel ustaljene okvire dolgočasnih pultov in neatraktivnih kvizov, a so bili komentatorji tista točka, kamor se je sproščal bes ljubiteljev nogometa. Bergant je prežvečen, Stare kljub novim očalom vidi vse manj, Kavčič se počasi izboljšuje, komentatorji na Kanalu A pa si sploh ne zaslužijo tega naziva, s svetlo izjemo Obreza, pa tudi on ne paše prav vsem kibicom. Le-ti so tako posledično preklapljali na hrvaško televizijo, kjer svoje delo opravljajo precej bolje. Letos je tako huronski smeh žel duet Bogdan-Vela. Ta praksa preklopa je med ljubitelji nogometa prisotna že dolgo časa, predvsem med tekmami Lige Prvakov, kjer je bil velikokrat izbor pri sosedih boljši kot pri nas, a tako masovno se to še ni zgodilo. Odgovor RTV-ja in Pro Plusa je bil jasen - zatemnitev hrvaškega kanala. Namesto da bi se še malce bolj potrudili in obdržali gledalce, so jih preprosto prisilili. V skladu z zakonom, seveda.

Kar se mene tiče, je ta princip popolnoma zgrešen, saj prinese rezultate le kratkoročno, dolgoročno pa slej ko prej pride do trenutka, ko je potrebno popustiti, takrat pa je lahko za ponudnika tudi že prepozno, če začasnega monopola ne izkoristi za napredek. Na srečo pa je tu tako ali tako trg tisti, ki postavlja merila. Monopolistični časi so minili, oziroma vsaj minevajo, trg je neizprosen in če se nisi včasih pripravljen tudi žrtvovati, slej ko prej sledi umik pred konkurenco.

Zadnja dogajanja v nogometu na slovenskem kažejo prav na to, vladavini Rudolfa Zavrla so očitno šteti dnevi, za Oblakom se že kažejo žarki sonca, RTV Slovenija pa je izgubila boj za pravice za Ligo Prvakov. Tako bo naslednja tri leta najmočnejše klubsko tekmovanje prenašala samo PrvaTV. Kljub pritoževanju določenega dela gledalcev, ki živijo na območjih brez signala dotične televizije, to odločitev komercialne televizije lahko le pohvalimo, saj bo, če ne drugega, prinesla določene spremembe in pokazala, da se da zmagati tudi proti največjim in posledično vnesti svežino tudi na področja, kjer se ni že dolgo časa nič spremenilo. PrvaTV je komentiranje pametno prepustila Obrezu, ostali člani ekipe bodo dobili priložnost pri utrinkih z drugih tekem in oddajah. Upam na kakšen zanimiv komentatorski dvojec, sploh Udoviča bi rad enkrat slišal tudi med tekmo. PrvaTV je s to potezo dokončno prevzela štafetno palico v športnem prostoru, ki naj bi se poleg sedanje ponudbe nogometa s celotne Evrope še razširila. Živele spremembe!

PS: RTV Slo se je za zadnjo reprezentančno tekmo sicer zelo potrudila in hvalevredno ponudila roko pri boju proti Zavrlu. Gostje so bili enkratni, prispevki tudi dokaj zanimivi, Saškovo požiranje sline ob udrihanju Pavlina in Udoviča po NZSju in Verdenikovo opravičevanje Oblaku pa je bilo neprecenljivo. A vseeno mislim da je RTV naredila napako. Glede Lige Prvakov se je branila z argumentom, da ima na voljo dovolj ostalih zanimivih vsebin. Jutri boste namesto lige prvakov lahko spremljali:
20:00VIZUM ZA PRIHODNOST, BOSANSKA HUMORISTIČNA NADALJEVANKA, 10/30oddaja je kodirana za satelitsko predvajanje
20:45ALDO NIKOLAJ: STARA GARDA, PREDSTAVA STALNEGA SLOVENSKEGA GLEDALIŠČA V TRSTU
22:10DOBER DAN, GOSPOD ŠLOMI, IZRAELSKI FILM
Upam, da cenjena televizija ne bo zamerila, če bom raje gledal fuzbal.

5 komentarjev:

Mišel pravi ...

Sam veš, da si tukaj ne bova prišla skupaj, pa vendar:
nekatere stvari poznam bolje od tebe in mogoče ti jih nekoč, ob veliki količini pijače (kave, sokov ali pa piva) podrobneje obelodanim.
Žal ne bomo nikoli razumeli politike medijev ... zoglj v razmislek pa podajam naslednji podatek:
pravice za določen športni dogodek stanejo 200.000 evrov za nacionalno televizijo in 80.000 evrov (za isti športni dogodek) za komercialno televizijo! Že izhodišče je (kot je razvidno!!!) drugačno.
Na nacionalni televiziji je oglasni prostor omejen! (Natančen podatek v odstotkih si lahko pogledaš v zakonu o medijih)
Kar se tiče naročnine: naročnina ni namenjena le športnemu programu.
Nacionalna televizija MORA ponuditi različen spekter športov (začenši s softballom, končivši z dresurnim jahanjem); POP TV ima le F1, PrvaTV ima le Ligo prvakov (NFL tukaj niti ne štejemo za šport), Kanal A ima Goodyear ligo.
Programski čas je omejen, prostor pod soncem morajo (na nacionalni TV) dobiti tudi farji, parlament, eksperimentalci, dokumenatarci in izobraževalci ... da ne naštevam naprej.
In mimogrede: danes sem slišal uradni podatek včerjašnje gledanosti Lige prvakov na PrviTV ... če te zanima - call me!
In naj se sedaj najde junak tipa Obrez, Tratnikova ...

Shkarpyan pravi ...

Vem, mišel, vem, ti si pač precej bolje obveščen, jaz razmišljam iz čisto pragmatičnega, laičnega stališča. Vse, kar si napisal, drži. Ampak tu se ne pogovarjamo o azijskem pingpong prvenstvu, tu se pogovarjamo o Ligi prvakov. O najmočnejšem nogometnem klubskem tekmovanju na svetu, ki povprečno po moje pritegne največ ljubiteljev športa. Če pogledamo tvoje točke - tega o pravicah sicer ne verjamem, ampak mi boš že zaupal vir, kar se tiče oglasnega prostora, nisem na PrviTv zasledil prav nič več oglasov, kot smo jih bili vajeni na nacionalki, poleg tega imajo oglasni prostor še vedno slabo zaseden, saj so med drugim oglaševali svoje oddaje. Naročnina ni namenjena samo športu, jasno, pri namenjanju športu pa je tudi najbrž kakšen ključ delitve, močno dvomim, da dobi softball ravno toliko kot nogomet.

To, da gledanost ni bila največja, rad verjamem. Izbira tekme pač ni bila najboljša, kakor sem uspel zaslediti, je ogromno folka gledalo Chelsea na HTVju. O samem studiu, vodeiteljici in ostalem pa v naslednjem zapisu, ampak še zdaleč nisem zadovoljen. Verjamem pa, da se bodo stvari izboljšale, kar je pri meni še najvažnejše. Mene še najbolj zmoti arogantni odnos do zunanjega sveta, ki ga na žalost nacionalka preveč rada pokaže.

Mišel pravi ...

Kar se tiče prodaje oglasnega prostora:
strinjam se, marketing šepa vsepovsod, razen na POP TV - F1 je popolnoma razprodana in Trenja so razprodana do konca pogodbe s Slakom.
Kar se tiče denarja:
softball ne dobi toliko denarja kot LP! Prav je tako! Ampak kljub vsemu, denarja ni na pretek ...
In še moja zloba: zunanjega odnosa nacionalke ti niti ne občutiš!

Mišel pravi ...

Aja, pa še to ... saj si lahko gledal slovensko ligo ... Nafta je zmagala Maribor ... :)))

Unknown pravi ...

Te šele zdej berem. raven in mn3njalnika. ;) Loterija Slovenija NIMA stav. To ima športna loterija, ki pa nima nobene veze z zgoraj omenjeno Loterijo Slovenije.