14.2.07

Gêntleman

Zaradi mojega izogibanja resnim zvezam in prepuščanja kratkotrajnejšim užitkom mi Valentinovo nikoli ni pomenilo nekaj res posebnega. Običajno sem na ta dan odšel na običajno kavo/klepet/kino z nežnejšim spolom in presenetil z majhnim darilcem iz rokava. Praznik zaljubljencev je sicer za moje pojme malo preveč skomercializiran, darilo je postalo bolj pomembno kot misel. Če imaš nekoga rad, to kažeš nenehno, ne pa samo ob določenih dneh.
Je pa prava priložnost, da opozorim na določeno vrlino, ki na žalost izumira - kavalirstvo. Slovar slovenskega knjižnega jezika dopušča tako besedo gêntleman [džentlmen] kot kavalir. Izvor prve je latinski in je prvotno pomenil človeka, ki izhaja iz dobre družine, nato pa je preko angleške aristokracije dobil širši pomen. Kavalirstvo pa ima korenine v srednjem veku, kjer so bili vitezi primorani izkazovati spoštovanje do soljudi, boga in žensk. Današnji pomen pa je: moški plemenitih lastnosti in uglajenega vedenja.
Gêntleman je vedno olikan in ne preklinja. Preklinjanje je znak, da oseba ne premore besedišča za kulturnejše izražanje. Gêntleman ne povzdiguje glasu, saj to nakazuje, da lahko svoje mnenje argumentira le s silo. Gêntleman se ne razburja, ker to izdaja nesposobnost kontroliranja čustev. In če človek ni sposoben kontrolirati samega sebe, kako bo kontroliral karkoli drugega? Gêntleman ne prekinja pogovora in pusti ljudem, da izrazijo svoje mnenje v celoti. Sogovornika gleda v oči. Gêntleman spoštuje starejše ljudi, čeprav gre le za razliko nekaj let. Gêntleman v družbi nikoli očitno ne pogleda na uro, saj lahko to izraža dolgočasje. Vedno je točen, saj s tem, ko pustiš ljudi, da te čakajo, namiguješ na to, da ti je vseeno zanje. Gêntleman je vljuden tudi pri najmanjših dejanjih, besedi "oprostite" in "hvala" se spodobi izreči vsakokrat, ko se vam mora kdo umakniti. Za mizo ne govori s polnimi usti, ne kriči čez mizo in se posveča predvsem obema sosedoma. Med jedjo gêntleman, preden nese hrano v usta, odloži nož in jé počasi.
Gêntleman vedno odpre vrata ženski, v primeru da gre za več zaporednih vrat, odpre vsa. Gêntleman pomaga ženski obleči plašč in ji pridrži stol, da lažje sede za mizo. Ravno tako ženski odstopi stol za mizo, če ni več prostih mest. Ko ženska vstopi v prostor, pravi gêntleman vstane in s tem pokaže spoštovanje. Ponujanje roke (komolca) pri prihodu in odhodu z družabnih prireditev ima že malo intimne note, ampak razlog je povsem praktičen. Ženska v visokih petah ima manj težav pri hoji po neravni površini. Gêntleman vedno vpraša žensko, če bi rada pijačo oziroma če ji karkoli manjka in s tem pokaže, da ga skrbi za njeno udobje. Gêntleman vpraša žensko, če ji lahko nese prtljago, ter pobere vsako stvar, ki ji pade na tla, pa če gre za denarnico ali za kos papirja. Gêntleman vedno hodi na zunanji strani pločnika, tako da je on tisti, ki bo moker ali umazan s strani neprevidnega voznika.
Pokažite spoštovanje z dejanji, ne z darili.

Ni komentarjev: