6.12.06

Filmi na kilo

Residencia universitaria Jose Isbert je takorekoč prazna. Na žalost tukaj ni Miklavža, ampak sta 6. in 8. december španska praznika, tako da imamo podaljšan vikend in so vsi španski prebivalci priložnost izkoristili za skok domov. Tako residencio naseljujemo le Erasmusi. Otresel sem se nadležnega virusa, danes je prvi dan, da se počutim skoraj stoprocentno, končno lahko normalno jem vso hrano. Me pa čaka še en teden konjskih tablet. Glede na to, da sem bil bolan več kot en teden, je bila moja glavna zaposlitev gledanje DVDjev. Izkoristil sem univerzitetno knjižnico ter lokalno izposojevalnico DVDjev, locirano precej blizu naše residence, ter v preteklem tednu pogledal več kot 15 filmov. Navdušili so me slednji, če kakšnega še niste videli - hajd na mininovo ali v videoteko.

Lucky Number Slevin (2006)

Po nesrečnem slučaju zamenjane identitete se Slevin (Josh Hartnett) znajde med dvema ognjema, natančneje med dvema mafijskima šefoma, ki sta včasih skupaj vladala mestu, sedaj pa nadzorujeta vsak svoje posle iz izoliranih prebivališč. The Boss (Morgan Freeman) hoče od Slevina majhno uslugico, The Rabbi (Ben Kingsley) pa le denar. Jasno, kjer je mafija je tudi policija, tako da Slevin izgleda kot ladjica sredi oceana, s katero se poigravajo mogočne sile. Ostri dialogi, ki dosegajo mojstra Quentina Tarantina in nenehna situacijska komika naredijo ta film praktično popoln. Na moji lestvici se je takoj prebil v top5.

Cidade de Deus / City of Gods (2002)

Dva brata, ki odraščata v nevarni četrti Ria de Janeira se odločita za povsem različne poti. Starejši gre po ustaljeni poti kriminalnih dejanj, mlajši pa se odloči za pošteno življenje, sanja o poklicu fotografa, ampak pot se zdi še daljša in bolj negotova kot bratova. Vendar pa slednji, Rocket, ni glavni protagonist, temveč le pripovedovalec zgodbe, oziroma bolje rečeno zgodb, ki jih piše življenje v nepredstavljivih okoliščinah. V filmu srečamo osebnosti, ki jih lahko izoblikuje je nenehno življenje na robu smrti, v nenehnem boju med policijo in ostalimi kriminalnimi združbami. Krut in neizprosen mafijski vodja Li'l Ze, njegov najboljši prijatelj, vsesplošno priljubljen Benny, voznik avtobusa Knockout Ned, osramočen in željan maščevanja, to je le delček vsega, kar se skriva v tej socialnokriminalni drami.

Adaptation (2002)

Charlie Kaufman (Nicolas Cage) je dokaj uspešen filmski scenarist, v notranjosti pa prava razvalina. Nesamozavesten, neodločen pri ženskah, nezadovoljen z dejstvom, da bi rad spremenil svoje življenje, pa nima dovolj poguma za kaj takega. Poleg vsega pa mora v svojem življenju prenašati še dvojčka Donalda (takisto Nicolas Cage), ki je neumen in plitev, a mu stvari, ki se jih loti, uspejo precej dobro. Charlie dobi za nalogo napisati scenarij po knjigi, ki govori o lovcu na redke orhideje in odloči se, da bo napisal netipičen scenarij, ki bo preprosto govoril o lepoti rož. A stvari gredo, kot vedno, po svoje. Glavni junak knjige živi le za adaptacijo svojega življenja v film, pisateljica knjige pa, ravno tako kot Charlie, ni zadovoljna z dejstvom, da življenje teče mimo nje. Ta komična drama je nekaj posebnega, najbrž ne bo všeč vsem filmoljubom, a je nabita s čustvi, predvsem z osebnimi frustracijami, govori o življenju ljudi, ki iščejo svoj prostor pod soncem, vsak na svoj poseben način.

Closer (2004)

Alice (Natalie Portman), bivša striptizeta, pride iz New Yorka v London, spozna pisca osmrtnic Daniela (Jude Law), zaljubita se, ter začneta živeti skupaj. On napiše knjigo o njenem življenju, ampak ob uradnem slikanju spozna Anno (Julia Roberts), plavolaso intelektualko, ki pa se izkaže za nedostopno, predvsem zaradi njegove zasedenosti. Na zanimiv način spozna Anno z dermatologom Larryem (Clive Owen) in začne se nova, vzporedna ljubezenska zgodba. Do sedaj vse lepo in prav, ampak Daniel in Anna padeta v ljubezensko afero, ki pošteno zakomplicira odnose med paroma. Tako napeti in težki medčloveški odnosi, kot so v tem filmu, so precej redki, vsaka odločitev, ki jo sprejme eden izmed akterjev, usodno vpliva na življenja ostalih treh. Na imdbju je film sicer označen kot drama/romance, ampak gre za precej precej več. Vredno ogleda.

Mar Adentro / The Sea Inside (2004)

Resnična zgodba o špancu Ramonu Sampedru, ki je užival življenje, ljubil morje, biti mornar je bil edini način za revnega mladeniča, da spozna svet. Nato pa mu je morje vzelo lepote življenja, saj je po nesrečnem skoku postal tetraplegik. Nenadoma se celo Ramonovo življenje preseli na posteljo, družina pa mora nenehno skrbeti zanj in to počne brez vprašanj, brez pritožb. Ramon se naveliča takega življenja in bi raje izbral smrt. Španija pa, kot katoliška država, noče o tem niti slišati. V njegovo življenje se vpleteta dve ženski, Julija je odvetnica, ki bi mu na vsak način rada pomagala, Rosa pa ženska polna življenja, ki bi Ramona rada prepričala, da je tudi tako življenje boljše kot smrt. Zgodba polna čustev, odlična režija Alejandra Amenabarja in še boljše igranje Javierja Bardema, ki ima na voljo le obraz, a je to dovolj.

The Sting (1973)

Za konec še ena klasika, zgodba je postavljena v Chicago, v leto 1930, Johnny Hooker (Robert Redford) je takoimenovani con-artist, torej po naše mojster zvijač, ki s partnerjem Lutherjem izvablja denar iz naivnih žrtev. Nekega dne pa se spravita na napačnega človeka in Luther to plača z življenjem. Hooker se odloči za maščevanje in za pomoč zaprosi bivšega kralja zvijač Henrya Gondorffa (Paul Newman). Skupaj ustvarita načrt, s katerim bosta dosegla maščevanje, hkrati pa obogatela. Ko se vmeša še pokvarjena policija in FBI, vse skupaj postane še bolj napeto. Mene stari filmi navdušujejo že s samo scenografijo in kostumografijo, saj sem ljubitelj retro stvari, ampak film vseeno ne zaseda 83. mesta na imdbjevi lestvici brez razloga. Če vas zanima kako izpeljati popolno prevaro in se hkrati izogniti roki zakona, si morate ogledati to klasiko. Naključna zanimivost - kako prepoznaš FBI agente? Jasno, vsi nosijo enake klobuke.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

I think the admin of this site is actually working hard
in favor of his web site, for the reason
that here every data is quality based material.


My web page - home cellulite treatment