11.1.07

Kava in tobak sta popolna sprostitev (Turški)

Nekaj dni nazaj je bil Marko Crnkovič skupaj z Dušanom Uršičem (Radio Dur) gost oddaje Ujeto-Zadeto na Valu 202. Če imate 26 minut časa, poslušajte posnetek oddaje, objavljen na njegovem blogu. Splača se že zaradi Crnkovičevega cinizma in dejanskega posnetka iz studia, ki pokaže razliko med etrom in "ne-etrom". Tema oddaje je mnenje o zakonu, ki bi prepovedal kajenje v zaprtih javnih prostorih.
Najprej o oddaji. Uršič se res izkaže za "neumnega nekadilca", Crnkovič se je še dobro držal, jaz bi na njegovem mestu vmes že trikrat znorel. Kako je lahko nek radijec (saj ne vem, lahko da je samo "direktor" s polno denarnico, ampak potem nima kaj iskati v debatnih oddajah) tako plitek in brez idej, mi ni jasno. Izmazati se že zna iz vsake situacije, to je več kot očitno, ampak ni imel pa v celi debati enega pametnega stališča, argumenta. Dejansko je bila onemogočena razprava na višjem nivoju, saj je vmes prihajal z naravnost otročjimi izjavami - izenačil je kajenje in prdenje - je kaj bolj otročjega sploh mogoče?
Najprej postavimo neke temelje. Pasivno kajenje je še vedno mit, fama. Konkretnih dokazov o škodljivosti pasivnega kajenja ni. Obstajajo t.i. meta-raziskave, ki meta-dokazujejo, da pasivno kajenje povečuje možnost obolenja pljuč in rakavost celic, ampak narava tega problema onemogoča konkretne, znanstveno dokončne izsledke. Poleg tega je v preteklosti raziskave o pasivnem kajenju vedno obkrožal kup umazanega perila. Najprej je prišlo na dan, da so bili ameriški sodniki, ki so zavračali poročila o nevarnosti pasivnega kajenja, podkupovani s strani tobačnih proizvajalcev, nato pa je sledil kontraefekt, saj so bila naslednja poročila pod vplivom zdravstvenih organizacij, ki so, jasno, zastopale drugo stran. Tako je praktično nemogoče katerokoli izmed poročil vzeti za verodostojno. V oddaji Uršič vztrajno trdi, da je nemogoče, da bi se minister Bručan lagal. Pa saj se ne laže, pač zastopa določeno stran in njene argumente. Glede na to, da je trenutno trend ne-kajenje in se nestrpnost do kadilcev kar lepo kaže v komentarjih in zapisih po večini slovenskih blogov, je to precej dobra priložnost za nabiranje političnih točk. Rešimo slovenske pasivne ovce pred kadilci-morilci. Mislim, da sta tudi Penn&Teller v eni izmed oddaj govorila o tem problemu in prišla do njunega tipičnega zaključka: "Bullshit!"
Ne bom rekel, da je cigaretni dim povsem neškodljiv, pri nenehni izpostavljenosti veliki konkcentraciji le-tega zagotovo pride do podobnih simptomov, kot pri kadilcih. Ampak na misel mi prideta le dve taki situaciji, otroci v zakajenih prostorih in delavci v kafičih. O prvi stvari nimamo kaj razpravljati, starši, ki nenehno izpostavljajo svoje otroke cigaretnemu dimu si tega imena ne zaslužijo. Drugega pa sta se dotaknila tudi gosta oddaje. Ampak ne glede na vse, je tudi tukaj izpostavljenost prostovoljna. Če koga moti delati v zakajenem prostoru, je na voljo dovolj služb, kjer je čist zrak prioriteta, ne boniteta.
V enem izmed komentarjev na Crknovičevem blogu sem zasledil zanimivo mnenje. Citiram: "Ne dojamete bistva, dragi moji… S KAJENJEM MOTIŠ DRUGE..." Aha, sedaj pa smo pri drugi stvari. Pasivno kajenje je lahko še kako moteče. S tem se popolnoma strinjam. Ampak naj bo jasno, "škodljivo" ni enako "moteče". Sam sem nekadilec, kot mladostnik sem bil vedno v družbi, ki ni kadila, sedaj pa me ne mika, saj sem zadovoljen s svojim zdravim življenjem in čistimi pljuči. Stvar odločitve, je pa med mojimi prijatelji veliko (tudi strastnih) kadilcev, ampak prebijamo vikend za vikend v dokaj zakajenem kafiču in povsem normalno shajamo. Res je, tudi mene moti, da pridem domov in mi obleke smrdijo po cigaretnem dimu, ali pa da sem v določenem baru, pa me pečejo oči zaradi kontaktnih leč+cigaretnega dima. Ampak to je stvar moje odločitve, da grem v ta določen bar. Obstaja ogromno krajev, ki niso zakajeni, tako da je to povsem svobodna izbira. Osebno me cigaretni dim najbolj moti v restavraciji, med jedjo, ampak to je več ali manj rešeno v vseh normalnih restavracijah z strogo ločenimi prostori. Me pa obenem čisto nič ne moti, če oseba s katero sem, po jedi prižge cigareto. Sam npr. neznansko uživam v kavi po kosilu in bi me motilo, če bi se moral temu odreči, samo zato, ker oseba s katero sem zunaj, ne mara kave. Poleg tega so vsi kadilci, ki jih poznam dovolj kulturni, da ne pihajo dima vame in pazijo, da imajo pepelnik poleg sebe. Gre za stvar povsem normalnih medčloveških odnosev, ne pa zakonov na državni ravni.
Če bi moralo biti kaj določeno z zakoni, potem je to ureditev gostinskih prostorov/lokalov. Preprosto bi napisali zakon, ki bi določal, da mora imeti vsak javen zaprt prostor, ki je namenjen tudi kadilcem, napravo za "odzračevanje" cigaretnega dima. Stane, seveda da stane, so pa kadilci obenem velik del zaslužka. Plus-minus-plus-minus... A kaj, ko je naša zakonodaja tako luknjasta, da že v osnovi zajebemo. Nihče ne ve, kaj je to javen zaprt prostor. Luknje že dolgo časa izkoriščajo t.i. klubi, ki so prave diktature v malem. Tako da domnevam, da npr. v KMŠju ne bo prepovedano kajenje, saj ni javen prostor, temveč je namenjen le članom kluba. Bullshit, jasno, ampak glede na to, da je zaslužek velik in da se da določene stvari malo podmazati... Mislim da je THKL edini klub, ki sem ga do sedaj obiskal, kjer striktno preverjajo članstvo.
Kot je tudi Crnkovič lepo povedal, bari in kafiči so bili ustvarjeni za kadilce. Bolj točno, za ljudi, ki so želeli košček miru, umakniti se v zatemnjen, a domačen prostor pred sitno ženo ali šefom in v miru popiti vrček piva in pokaditi cigareto. Stereotipni pogovor s točajem preko šanka predstavljajo eno izmed prvih oblik psihoterapije. Sčasoma pa so bari postali vse bolj družaben prostor in tako so dandanes kraj, ki je povsem izgubil prvotni smisel, saj se hodijo ljudje pokazat, ne pa skrit. Govorimo seveda o povprečnem kafiču, ne o old-school socialističnih kafičih, ki brez cigaretnega dima ne morejo obstajati. Tako se sedaj začenja prava gonja proti kadilcem. Na živce mi gre, da s(m)o ljudje tako nekulturni in neumni, da potrebujemo ministra, ki nam bo govoril kaj se sme in kaj se ne sme. Če nekdo piha dim vate, mu preprosto poveš, da te moti. Če je človek pameten, se bo opravičil in bolj pazil. Če ni, se presedeš drugam ali preprosto odideš. Ne vidim razloga, da bi si pokvaril dan zaradi neumnih ljudi. Pa če so kadilci ali nekadilci...

11 komentarjev:

Hermitko pravi ...

Sem že napisal komentar pa se je toliko razvlekel, da sem ga prilepil kar na svoj blog. Moje mnenje si lahko preberete na http://hermitko.blogspot.com

Mišel pravi ...

@hermitko: klasična samopromocija!!

@Shkarpyan: obstajajo lokali, ki imajo svojo reputacijo, češ tukaj pa smrdi po cigaretih. Tudi eden meni dragih lokalo v okolici javne ustanove je tak! In velikokrat se prašam, zakaj hudiča Vilma in Sandi ne kupita ene orng prezračevalne naprave, ki bi cigaretni dim posesala vase in ga odpihnila nekam? Dejansko pa ob vstopu v ta lokal stopiš v meglo! In lokal je še vedno dobro obiskan, lahko bi rekel celo priljubljen ... tudi pri mladih.
Sam sem načeloma za to, da se kadilce ogradi. Ni mi všeč, da mi pull-over zvečer smrdi po Milde Sorte, 57 ali TL. :)
In pe kar se tiče tobaka na sploh: že ena stara, najbrž ljudska, pesem se začne s tem verzom: "Tobak je slastna trav'ca." To bo še naprej vodilo kadilcem, ki se bodo zgražali nad Bručanom ...
Itak je vedno tako: eni pizdijo, drugi si manjejo roke, tretjim se jebe.

Anonimni pravi ...

Jst spadam med tiste, ki se jim več ali manj jebe :) kar pomeni da okoli tega zakona ne bom zganjal kakšne gonje. Če pa imam možnost povedati svoje mnenje, ga z veseljem jasno povem. Prvo bi povedal, da zakona v celoti niti ne poznam, tako da lahko povem le mnenje o glavni temi, torej o kajnenju v javnih zaprtih prostorih. Jaz nikakor ne bi prepovedal kajenja, ampak bi ga omejil. Omejil bi ga iz dveh razlogov, ki si jih tudi napisal - zdravstvenih in okoljskih. Pasivno kajenje je škodljivo! Ti to veš in o tem se nima smisla sprenevedati. V kolikšni meri je škodljivo? To je seveda druga stvar, ki pa po mojem mnenju ne igra vloge, saj je dokazano da že prva prižgana cigareta ničemur ne koristi (pri alkoholu se vsaj izgovarjamo, da je v majhnih količinah priporočljiv). O okolju tukaj ne bom pisal, saj to ni v moji naravi :) lahko pa samo dodam da sem sam del okolja in v tej vlogi mi ni vseeno, da se včasih počutim kot prekajena šunka.

Še nekaj o tem kdo sedaj in kdo bi potem s kom hodil na pijačo. Normalno je, da greš s kadilci na pijačo. Ni ti vseeno, ampak zaradi cigaret pač ne boš kompliciral (jaz na to niti ne pomislim). Ne vem pa zakaj se vsi bojijo, da obratno to ne bi delovalo. Da bi po sprejetem zakonu določeni kadilci rekli: "Ne grem tja, ker se ne sme kadit" ?!?! Čez podobno oviro, ki nas (nekadilce) očitno več kot toliko ne moti (bari in kafiči so polni - tudi nekadilcev), torej oni ne bi mogli iti... Hmmm.

Hermitko pravi ...

@Mišel: veš da mal pa morm :)

Raptor pravi ...

Khm... Janez ne bom se tu neki sprenevedal al karkoli rad bi sam nekaj razcistil... Tebi se zdi cudno, hipokriticno celo, da kadilec ne bi rad vstopil v bar kjer ne bi smel kaditi, nekadilcu je pa vseeno. Jah tuki je en problem se ti ne zdi? To ni tako enostavna situacija kot se mogoce zdi na prvi pogled.. No pa poglejmo malce bolj drasticno primerjavo (Shkarpyan ne pomislt na Mojzesa zdej :P).
Zakaj kadilec ne bi vstopil v bar kjer se ne kadi je nekaj takega kot zakaj pijanec ne bi stopil v bar kjer lahko dobi samo Fructal (pa ne vodk :P).
Naj kot kadilec (mogoce z malo sramu) priznam da je kajenje zasvoljiva zadevscina, torej smo kadilci odvisni od te grde navade.
In tu tici glavni razlog zakaj je tvoja "nerazumevanost" malo "nerazumljiva" (blah sent Toporisic to chastise me). Torej ce potegnemo skrajen zakljucek:
Nekadilec - nezasvojen - lazja izbira
Kadilec - zasvojen - otezena izbira

Nikakor pa ne pravim, da ne spostujem vseh nekadilcev, ki zavestno "trpijo" v druzbi svojih kadilskih prijateljev. Popolno spostovanje je stvar ki si jo taki ljudje zasluzijo, saj zavestno potrpijo tudi na racun svojih prijateljev.

Shkarpyan pravi ...

Hmnja, recimo, da imaš določen point, ampak razvado (oz. zasvojenost) izpostavljat kot argument se mi zdi malce moralno sporno. Ker po drugi strani, če lahko zdej nekadilci potrpimo in gremo na pijačo s kadilci, bi lahko tudi kadilci potrpeli in prižgali čik šele, ko bi prišli domov. Ampak spet pridemo do tega, da se da zadevo zelo preprosto uredit med sabo. Glupo se mi zdi da se gremo neko segragacijo in prohibicijo, če se nikjer ne kaže potreba za to... Ko bomo postali družba da bomo za vsak kurac potrebovali referendum in zakon, samo zato, ker se ne znamo med sabo zment, pol defenitivno odpičim v Avstralijo...

Hermitko pravi ...

shkarpyan, v tem delu se pa strinjam s tabo, da zasvojenosti ne moreš jemati kot argument.

Raptor pravi ...

Ok zakaj za boga pa ne more bit zasvojenost argument? Meni se zdi to zelo trden argument kakorkoli obrnes, morala tu nima kaj iskati tko al tko.

Anonimni pravi ...

Napišeš, da dokazov o škodljivosti pasivnega kajenja ni in da obstajajo le meta raziskave. Očitno ne veš, kaj meta raziskava sploh je.

Hint: Meta raziskava je primerjalni pregled množice posameznih raziskav.

Ergo: Ugotovitve meta raziskave temeljijo na množici dokazov. Meta raziskava je možna, šele ko je tema res dobro raziskana.

P.s.: Crnković je v tistem posnetku zelo grdo predstavil kadilce. S tem, ko je predlog zakona razglasil za kulturni škandal, se je pokazal totalen cepec.

Anonimni pravi ...

Je že tako, da ti mora država povedat kaj je dobro zate, če si sam dovolj neumen da kadiš. Isto kot z drogo.

LotoSrecka pravi ...

Js sem kadilka in zakon podpiram. Glavni razlog je, da bom manj skadila.

@superpolza
Sexat v javnosti in javnih prostorih je tudi prepovedano...a to bi enačil/a s tem da ti je država hotla povedat da je sexat slabo zate?

u glavnem ni vse slabo kar je prepovedano


LpB